Na de uitvaart

Een goed afscheid helpt je verder

Een uitspraak die echt klopt, maar na het afscheid van een dierbare verder gaan is vaak niet eenvoudig. Op uw eigen manier probeert u de draad van het leven weer op te pakken. Dat gaat met vallen en opstaan, er is geen gebruiksaanwijzing bij en het valt vaak niet mee.

Ik ben ervan overtuigd dat, hoe u het ook doet, het nooit ‘verkeerd’ of ‘fout’ is, u kunt alleen maar op uw eigen gevoel afgaan….

Een paar weken na de uitvaart neem ik contact met u op. Als u daar behoefte aan heeft kom ik graag nog een keer bij u langs. We blikken terug op de uitvaart en praten over hoe het nu met u gaat. Als u dat wenst kan ik u ondersteuning bieden, bijvoorbeeld bij het maken van een dankbetuiging.

Nazorg

“Rouwen is een werkwoord”, zeg ik vaak tegen mensen die met een verlies te maken hebben.

Het is heel hard werken, terwijl je het gevoel hebt dat er niets uit je handen komt.

Er zijn heel veel dingen ‘normaal’ in een rouwproces, al lijkt het soms alsof je ‘gek’ aan het worden bent, geef het de ruimte en geef het vooral tijd……Als je na verloop van een aantal maanden het gevoel hebt dat je echt aan het vastlopen bent, kan je altijd bij mij aankloppen; ik werk samen met lieve, betrokken en professionele rouwconsulentes, ik kan je naar één van hen doorverwijzen. Zij helpen mensen zichzelf te hervinden en geven handvatten om weer op de rails te komen.

Tegelijk met de officiële overlijdensakte, ontvangt u van mij een boekje ‘Wat te regelen na overlijden’.
U vindt daarin op pagina 5 informatie over de toegangscode bij het Landelijk Steunpunt Verlies.

Als u op de button hiernaast klikt, komt u terecht op de website van het Landelijk Steunpunt Verlies. U kunt hier uw eigen, persoonlijke actielijst aanmaken als het gaat om regelzaken na een overlijden. Het levert een digitale checklist op, waar u veel steun aan kunt hebben.

Meer lezen over rouwverwerking? Kijk eens op:    https://www.uitvaartnet.nl/rouwwijzer

Digitale Nazorg

In deze tijd is het ‘digitale spoor’ wat mensen na hun overlijden nalaten, vaak behoorlijk groot.
En nabestaanden weten lang niet altijd hoe ze het moeten aanpakken als het gaat om bijvoorbeeld het opzeggen van social media-accounts, online-accounts bij allerlei bedrijven of bijvoorbeeld het openen van een beveiligde telefoon om bij gesprekken en foto’s te kunnen komen.
Om hierin nabestaanden te kunnen ondersteunen en ontzorgen verwijs ik naar
www.digitalenazorg.nl en www.i-finish.nl .
Professionals op het gebied van het opzeggen van diensten, contracten en overeenkomsten en op het gebied van technische mogelijkheden bij digitale nalatenschap, online erfenis en dierbare data.